Sunday, July 3, 2011

DAKWAH BUKAN JALAN MUDAH

Bismillah...

Harap tidak salah menulis.


Assalamualaikum, semua.Entry kali ni nak menjelaskan serba sedikit kekocohan yang berlaku di I mumtaz disebabka oleh aku. 


Pertama kalinya aku memohon perlindungan Allah daripada menulis mengikut hawa nafsu.Kedua aku minta maaf jika aku melakukan sebarang kesilapan kepada semua.


Aku seorang manusia yang biasa.Banyak melakukan kesilapan.Aku sangat suka rogram yang sedang berjalan sekarang apa dia?


We Are Real Muslim.
But,are we the real muslim if we did not do nahi mungkar.Adakah kita benar2    seorang muslim jika kita tidak melakukan nahi mungkar?

Ceritanya begini...


Di satu hari yang berakah aku dan kawan2ku merancang untuk berkelah di pantai bersama2 adik2 1st Year.





Sedang kami menunggu sahabat2 yang lain datang tiba2 aku ternampak seorang perempuan melayu,aku tak cam siapa.Sebab jauh  + aku ni rabun.Mana tahu melayu ?sebab aku nampak cara pemakaiaan dia.


Aku pun melambai ke arahnya.Kerana aku menyangka dia adalah adik 1st year yang nak join berkelah ni.
Kemudian baru aku perasan ada beberapa lelaki melayu yang aku kenal.


Malunya aku..aku dah salah  orang.Aku ingatkan budak2 1 st year.Rupanya budak batch aku.Aku sebenarnya x kenal pun siapa.Sebab honestly aku belum kenal semua rakan2 batch tahun 2 even satu lecture pun aku x kenal.Satu section jek aku kenal semua.


Kawan yang duduk sebelah aku kat tepi pantai pun berkata:


Eh,diorang buat apa tu?Kita kene cegah ni zati.Nanti kita tegur mereka jom.


Aku senyum kepadanya.


Dalam hatiku berkata:
Ya Allah aku x kuat nak tegur mereka.Bantulah aku Ya Allah.





Adik 1st year bertanya:
Siapa tu kak?Batch akak ke?


Aku sekadar memberi senyuman.Ya Allah kalau aku x cegah ni,nanti mereka ingat aku menghalalkan apa yang telah Kau haramkan.


Baiklah,lepas ni aku cegah insyaAllah.Tapi,kemudian mereka ini(kawan2 batch aku ni) pergi meninggalkan kawasan pantai yang ada kami.Mereka ke pantai tempat lain xtahu kat mana.


Hmm..kalau camtu x payah tegur lah.


Bila aku pulang ke rumah,hatiku berkata 
`Zati berapa banyak lagi kemungkaran yang kau nak diamkan
Kau kan dah ada ilmu,




"Siapa yang melihat kemungkaran hendaklah dia 


mengubahnya (taghyir) dengan tangan, jika tidak mampu 


hendaklah mengubahnya dengan lidah, jika tidak mampu 


hendaklah dia mengubahnya dengan hati, dan yang 


demikian itu adalah selemah-lemah iman." (Hadis Riwayat Muslim)




So,aku nak tegur tapi aku xkenal siapa perempuan tu.So baru aku teringat kita ada Imumtaz.Aku pun post la,supaya orang yang pergi tu baca.
Dan supaya mereka tahu sebenarnya Allah tidak membenarkan percampuran antara lelaki dan perempuan dalam satu majlis kecuali beberapa perkara seperti jual beli,sessi pembelajaran dan pekerjaan. nak tahu mengenai hukum ini sila layari http://www.firdaus86.web.ugm.ac.id/c/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=20 banyak lagi blog2 mengenai hukum ni.



Kemudian lepas 2 jam aku post aku buka lah semula facebook.Ingatkan xde orang respon.Rupanya dah 50 lebih orang respon.Baru aku tahu mereka buat section 7 punya picnic.


Aku baca,post2 yang kawan2 aku bagi.Ada yang setuju dan ada yang x setuju.


Ya Allah,aku buat silap ke dengan post bnda ni kat wall iMumtaz.
Xsangka  boleh jadi macam ni pula...Sebab ada yang kata,apa yang aku buat ni boleh membuat mereka semakin lari daripada Islam.Ya Allah ampunkan aku..




So,di sini aku minta maaf.Aku seriusly xde niat nak mengaibkan kesalahan orang.
Dan cara aku salah jika aku tahu memang korang buat section 7 punya picnic.
Seriusly,aku banyak kekurangan.Lepas ni mungkin aku buat silap.Korang tegurlah aku.


Dan niat aku x lebih daripada ingin memberitahu yang hak.

Kepada sec.7 aku minta maaf sebab aku x tahu hal sebenar sehinngga apa yang aku buat memburukkan keadaan.Dan kawan2 sec.7 maaf aku x kenal semua.
Aku tahu korang pun ade yang xkenal aku

Buat kawan2 yang menyokong jalan dakwah.Teruskan pejuangan.Ikhlas kan hati.Memang salah jika kita mengaibkan kesalahan orang.
INGAT!!Niat yang utama nak mendekatkan diri kita dan rakan2 kita kepada Allah.
Amar ma'ruf dan Nahi Mungkar yang paling utama ialah kepada diri sendiri.Kita dok sibuk tegur kesilapan orang lain,ajak mereka kepada kebaikan seringkali kita lupakan orang yang paling penting untuk kita amar ma'ruf dan nahi mungkar iaitu kepada diri kita sendiri.


P/S:kat blog memang guna perkataan 'aku' kerana lebih selesa.Maaf jika rasa ianya kasar bunyinya.




 comel kan barbie ni?

3 comments:

  1. betul tu sahabat ku.
    semoga engkau tabah dalam mengharungi liku-liku dalam menengakkan agama Islam.
    Aku sentiasa dengan dengan mu..

    ReplyDelete
  2. salam zati, alhamdulillah Allah telah menggerakkan hati zati untuk post~ sebab ana rasa makin ramai yang faham ttg cara-cara pergaulan yg btol antara laki dan perempuan termasuk la ana^^ syukran awi2~ semoga diberi ketabahan hati untuk meneruskan jalan ini~ (haha.. saje gune 'ana')

    ReplyDelete
  3. I'm really enjoying the design and layout of your website.
    Qassim & QU

    ReplyDelete