Wednesday, June 29, 2011

Kahwin Itu Lebih Baik

Dengan nama Allah...

Assalamualaikum w.b.t. ....


Harap semua sihat sejahtera dari segi fizikal,mental dan rohani.Hari ni nak cakap pasal kahwin..

ish...
kenapa tiba2 cakap pasal kahwin ni?adakah aku sudah bersedia?
oo...tidak2.Tajuk entry kali ni tiada kena mengena dengan aku.Cuma aku nak kongsi pendapat dan idea tentang kahwin masa belajar.



Cerita bermula begini...

A: Zaty,aku nak tanya sikit boleh?Apsal muka kau berubah kalau kau tengok orang couple.Aku                                                                              tengok muka kau akan masam bile tengok kawan2 kite laki perempuan jalan sama2..knapa?kau x suke ea?


Zaty:Ye ke?Mana ade.Muka aku ok je lah.


A: Kau mana perasan muka kau sendiri.Betul...aku perasan muka kau akan berubah jadi masam bile org couple.

HMM...
Sebenarna memang aku x suka.Bukan aku benci mereka,tetapi benci perbuatan mereka.Aku akan masam apabila mereka bersama.Tapi,bila aku jumpa kawan2 aku yg couple di mana2 tanpa ada pasangannya aku akan raikan dia macam mana aku layan kawan yang lain.


Kenapa aku x suka orang bercouple?
Aku x suka bukan tanpa sebab.Ada sebab2 nya.Kan Allah dah bagi jalan yang mudah dan selamat dan dapat pahala bile bercouple.
Macamana ?Dengan pernikahan.

Aku tahu,perasaan seorang perempuan ingin dikasihi,disayangi dan dililndungi.Dan perasaan lelaki pula ingin menyayangi,dan melindungi.Memang Allah menciptakan lelaki untuk perempuan dan perempua untuk lelaki.

So,xsalah bercouple tapi syaratnya dengan nikah.
syaratnya?NIKAH.....

A:Tapi,zaty mak aku x bagi kahwin awal la..

Ni lagi satu masalah.Ibu bapa lebih rela membiarkan anak berdosa asalkan anak2 nya x kahwin awal. 
Mak aku pun dah bagi warning awal2 jangn kahwin awal..
Tapi jangan risau ibu,insyaAllah saya xkan kahwin awal..:)


Ibu bapa seharusnya memberi support pada anak2 yang sudah ada pasangan masing2 untuk berkahwin.
Ini pendapat saya..

Bukan nak menyulitkan malah memudahka.JOM Kite buat pro n cont kahwin mase study


baiknya:
*JAUH DARI DOSA(tau x,rindu pakwe/makwe pun dah rosakkan hati)
*DAPAT PAHALA MENDIRIKAN MASJID
*DAPAT STUDY SAME2
*HATI TENANG TANPA DOSA
*IBU AYAH X RISAU ANAK AKU XDE ORANG NAK.
*DAH X PAYAH FIKIR KAHWIN LEPAS HABIS BELAJAR..TERUS KERJA


x baiknya:
*KENA PANDAI JIMAT (xpe,boleh melatih diri menabung)
*KENA PANDAI URUS RUMAH TANGGA SAMBIL BELAJAR(xpe,nnti lame2 biasa la tu)
*KENA PANDAI URUS MASA STUDY N SUAMI/ISTERI (bijak atau tidak dalam urusan masa bergantung pada diri)
*RISIKO DAPAT ANAK MASA STUDY(pandai2 lah jaga.kalau xnak dapat anak dulu tinggal berasingan ke,kalau dapat juga rezeki Allah nak bagi)





Kite dah banyak contoh orang yang kahwin muda.Xpayah pergi jauh2.Saddam dan isterinya juga Qarafi dan nusaibah.


Mereka kelihatan tenang.Nak jalan sama2 pegang tangan x kisah dah..Dapat pahala lagi.Betapa baiknya Allah.


Ni sekadar pendapat yang xseberapa.Tapi bagi aku,yang dah ada pasangan tu kahwin je lah..sakit mata la orang tengok.Sakit telinga bila orang lain mengumpat pasal korang.


Bile korang kahwin tenang hati.Muka aku akan senyum bila tengok korang bersama.:)




YANG DAH ADA PASANGAN TU,,KAHWIN JE LAH.YANG TAK ADA LAGI JANGAN PANDAI2 NAK CARI KALAU BELUM BERSEDIA UNTUK BERKAHWIN.


~WALLAHU ALAM SEKADAR PENDAPAT~

Friday, June 24, 2011

asma a.k.a semput

Bismillah...
Ketika semua orang sedang sibuk menelaah buku,aku sibuk2 update blog.


Entry kali mengenai penyakit yang tidak asing lagi. SEMPUT.Knapa tetibe jek ckp pasal semput?


Sebab....


Tadi malam,tepat pukul 2.30 malam.Aku terjaga dari tidur.Tetibe aku nampak Fara dgn Ana,tengah sibuk2 jalan ke hulu ke hilir,aku pelik lah.Apsal diorang ni x tdur?
Rupanya Ana kene semput secara tibe2.Malangnya ubat tak ade.Ade jek ubat tapi expired pulak..Fara sibuk cari ubat.Ana pula terduduk dan terbatuk2 dgn nafas yang sangkut2.Aku cuak juga.Ye la..selama ni tgok Ana sihat jek.Takut2 jek tibe2 jadi ap2 kat dia.


Alhamdulillah ade Fara.Dia ni memang dah biasa bab2 semput2 ni.Dia salah seorang pesakit semput juga ,jadi dia tahu nak buat apa.So,dia buat apa?
Dia call kak yani (senior kitorang).Dan nak diringkaskan cerita mereka pun ke Hospital untuk beri nubulizer pada Ana.Alhamdulillah Ana dapat diselamatkan.


Macammana Ana boleh semput tibe2?
Persoalan yang menarik.Aku pikir2..dia ade jalan dgn laju sebelum ke study group,org2 semput ni xblh exercise lebih2.
Tapi,bile aku tanya dia..dia kate..dia semput sebab MAKAN TEMPOYAK...


TEMPOYAK..SEDAP KE?


so,moral of the story for ANA,LPAS NI JGN MAKAN TEMPOYAK LAGI YE...RISAU KITE.


Short idea about asthma...


What is Athsma?
According to my teacher,it is an obstructive lung disease charactrized by episodic ,reversible bronchospasm resulting from an exaggerated response to various stimuli.(definisi dlm buku tex,exam jawab mcm ni)


Bahasa melayu nak katanya penyakit paru2 tersumbat ataupun sempit.Menyebabkan nafas beriul.


Camne boleh jadi?
muscle mengejang, saluran udara mengecil dan menghalang pernafasan.So,susah nak bernafas boleh membawa pengsan.



  • BUDAK KECIL PUN BOLEH KENE ASMA





3jenis asma:
1.extrinsic:most common.Paling ramai kene.Biasa kene kanak2 dan dewasa.Kurang teruk berbanding intrinsic.Ade family history,mungkin ayah dia ke mak dia ke ade asma juga tu yg anak kene sekali.Orang yang kene extrinsic asthma ni biasanya banyak Antibody IgE. kite panggil dia atopy.Antibody memang nak lawan antigen jahat,tapi kalau banyak sangat x bagus jugak. 


Orang ni akan terkene serangan asma apabila terdedah dengan habuk, pollen ,atau makanan yang dia x blh makan mcm TEMPOYAK KE...hu2


2.intrinsic:Intrinsic pulak,lebih teruk daripada extrinsic.Berlaku x kire muda atau tua maupun kanak2.Xde keturunan yang kene.Makna kate datang tetibe.Mak ayah atau moyang x beri asma kat dia pun,Ntah datang dari mane asthma ni.


Orang ni akan kene asma jika terdedah bahan2 kimia,habuk kotor,ubat yg allergic mcm aspirin,cuaca sejuk,dll.


3.Campur(extrinsic + intrinsic )
ni pulak mane2 boleh..campur.


Symptom asma:



  • Batuk
  • Susah bernafas
  • nafas bersiul(bunyi mcm siul)



Canggih2 mdi zaman sekarang..
Treatment


Actually prevention is better than cure.Mencegah lebih baik daripada mengubati.
So,dah tau semput tu,jaga lah diri baik2.Kalau dah tau x boleh kene sejuk,jgn mandi waktu malam,jgn main hujan.
Dah tahu x boleh makan ketam ke durian ke,jgn makan sayangilah diri anda.takpe insyaAllah kat syurga kita nak makan apa jek kita dapat tanpa ade allergic reaction.hu2


Antara ubat2 yang diberi oleh orang2 yang asma ialah:
-bronchodilator untuk relax kan otot di paru2 kita,so yang sempit akan kembali kembang.Udara pun masuk seperti biasa.


Caranya:
1.Metered dose inhaler/dry powder inhaler
2.Nubulizer kalau dah severe sangt.


Bnyak sebenarnya pasal semput ni..nk tahu lebih lanjut sile layari http://ms.wikipedia.org/wiki/Penyakit_Asma

Monday, June 20, 2011

TERIMA KASIH

Bismillah....sekarang ni dalam fatrh peperiksaan.Memang masing2 sibuk dengan buku.Tapi,dalam kesibukan masing2 pasti memerlukan sesuatu yang perbuatan untuk mengurangkan ketegangan exam...contohnya update blog...just simple message..thank u.




terima kasih...

  • terima kasih diucapkan kepada housemate yang sering menyokong dan membantu aku selama mana aku di mesir ni (fatimah yang pandai masak,mira yang pandai bagi semangat,saibah yang rajin study,ina yang pandai sharing bnda best2, dan alya roomate yang terbaik.)
  • terima kasih diucapkan kepada member studygroup2 aku yang bnyak bantu aku memahami pelajaran medik(ramai sangat nak sebut)
  • terima kasih kepada kepada semua sahabat2 yang rapat dgn aku,yg sharing cerekarama kehidupan yang banyak konflik dan endingnya hanya si Pencita sahaja yang tahu..(ni pun ramai)
  • yang paling penting terima kasih kepada Allah yang menemukan aku dengan orang2 yang baik2 belaka.

Bawah ni ada puisi indah daripada http://hnshabdllh.blogspot.com/ kpd aku .terima kasih ye..x sangka dalam diam pandai berpuisi..


Mungkin kamu pernah mendengar 
desir ombak di malam hari 
bayu laut membelai pipi 
Mungkin kamu pernah melihat
tabur bintang berkelip di langit
menghiasi malam di samping bulan
Terbang dirimu bersama keindahan 
ciptaan Illahi memuji terus memuji
subhanallah .. Maha Suci Allah
lalu...
mengerti kamu akan sesuatu
kerdilnya kamu di atas hamparan itu
namun obormu digenngaman,kuat menemani malamu
tidak akan kau biarkan terpadam
kerana pejalananmu masih panjang
..teruskan perjuangan..wahai aku seorang dai'e...

ikhlas murni  
-hanisah-

Monday, June 13, 2011

S.C.U.B.A

S:Self

C:Contained

U:Under Water

B:Breathing

A:Apparatus





Assalamualaikum.Salam sejahtera.Salam satu Malaysia.Salam satu Mesir.Siapa pernah scuba diving under water?he2.Aku pun tak pernah.Tapi semalam belajar mengenai scuba ni.Mengenai tekanan udara di w\bawah aras laut.Rupanya Allah memang dah jadikan tekanan udara dekat bumi ni memang sesuai sangat untuk paru2 kita.Alhamdulillah...


Sebab tu xde orng duduk dekat dalam laut.Bukan sahaja sebab laut tu penuh degan air.Tapi tekanan udara dalam laut tu x sesuai dengan paru2 kita.TEKANAN LAUT TINGGI SANGAT.Even,penyelam pun memang susah nak sebenarnya nak bernafas lama2 guna container.


So,aku study apa yang berlaku sebenarnya pada paru2 para2 penyelam.As we know our earth:
percentage of air
21%=Oksigen
78%=Nitrogen
1%=others


OK,bile kita menyelam percentage tak berubah,tapi apa yang berubah ialah kandungan udara(semua udara termasuk O2,N2,Co2) atau bahasa jawanya VOLUME OF THE AIR.


Contoh:


Sea level(yang kita duduk sekarang): 100%volume
turun 33 kaki ke dalam laut:50%
turun lagi 66 kaki:33%


Selain tu,dekat laut juga bila kita menyelam,paru2 kita akan compress macam tin yg korang nak buat recycle tu...




Bile menyelam,tekanan udara berat,so susah juga nak bernafas.X caya?tanya penyelam..hu2


So,antara sakit2 yang akan atau mungkin kita dapat jika x tahu cara2 nak diving dgn betul ialah:


Decompression Sickness (X TAU APA DALAM BAHASA MELAYU =)HU2


Penyebab:Naik ke dasar dengan cepat.Bile dah turun laut tu..jgn naik cepat2 nnti kena sakit ni.Tapi,kalau ade jerung mcmana ek?erm...kalau ade jerung xpe lah naik jek cepat2,bile dah naik nnti kita bagi ubat kalau sakit.


Apa yang berlaku sebenarnya?
Nitrogen yang terkumpul dalam saluran darah terkejut sebab kita daripada tekanan tinngi ke tekanan rendah cepat sangt.Lepas tu akan ada bubble nitrogen keluar .
Symptoms:


  • Sakit kat sendi2
  • lumpuh
  • sesak nafas
  • telinga pecah
  • sakit jantung
  • bnyak lagi la...


Camna nak ubat?


Gune Recompression Container.
Kalau kita ade symptom2 ni kita kena masuk satu tempat di mana yang ada tekanan udara yang sesuai untuk membetulkan paru2 kita dan saluran darah kita.




Ada lagi satu penyakit namanya nitrogen narcosis.


Nitrogen Narcosis akan berlaku kalau turun 120 kaki dari dasar laut
Symptom:


  • Hilang pertimbangan
  • sewel/gile
  • jadi biul sekejap.xtau apa2
  • koma


Camne?
Nak menyelam?boleh je menyelam .. tapi kena tau cara2 dan syarat2nya.kalau orang ajar tu cuba la ikut...sekian wassalam


Tazkirah sikit:


  • Allah tidak akan masukkan kita syurga tanpa dia menguji iman kita
  • Keimanan akan tinggi dengan amalan2 soleh.Bukan dengan buka face book..ngeee..
  • akidah + amalan hati + amalan ibadah = 100%
  • akidah=1%
  • amalan hati + amalan ibadah = 00%
sekian wassalam..selamat beramal.

Sunday, June 5, 2011

SELAMAT PENGANTIN BARU

Bismillah...


Very sad because i can't attend my sister's wedding.Well,still sykur alhamdulillah because i still can give her present (tq kak amalina bring my sister's present to Malaysia).


But the most important is doa especially for her happiness...


"Ya Allah,please give the happiness to my sister and her husband...fiddunia wa akhirah"




Akak,this for you..mabruk!

video





NURUL ASYIKIN DAN MUHAMMAD AMIN

3JUN 2011